Онлайн пазаруването и неговото развитие в България

Онлайн пазаруването доби популярност в целия свят. Ежедневно, хиляди хора правят своите поръчки в интернет пространството. Предимствата са много: с няколко кликвания на мишката се достига до най – добрия и нужен продукт. Разплащането става бързо и лесно, с помощта на карта. Покупката пристига до вратата на вашия дом и не ви се налага да се блъскате със стотици клиенти в магазините. А, какво ще кажете за висенето на опашки на касата за заплащане? Интернет търговията отбеляза прогрес както в страните от целия свят, така и в България.

Ако се върнем назад във времето с 10 – 20 години, никога не бихме предположили, че един ден ще бъде възможно да пазаруваме, удобно разположени на креслото в нашия хол. Интернет беше „terra incognita” за средностатистическия българин. Но с течение на годините, технологичният прогрес оказа влияние и в границите на нашата малка страна. Виртуалното пространство се превърна в място за споделяне, забавление, уреждане на срещи и кореспонденция. Днес, почти всяко едно домакинство разполага с поне един настолен компютър и интернет връзка. Интернет търговията поставя своето начало в България с помощта на организираните онлайн търгове. Усеща се невъзможността да бъдеш навсякъде във всеки един момент. Желанието за притежание на определен артикул е твърде силно. Постепенно, хората започват да се включват в интернет наддаването. Според направени социологически проучвания, онлайн пазаруването започва да бележи ръст в България от края на 2009 година. В този период, хората все още ограничават интернет покупките си до детски играчки или артикули. Поръчката на дрехи и аксесоари от чужбина започва да навлиза все по – убедително. Днес, над 50% от българите заявяват, че пазаруват почти всеки ден в онлайн пространството. Голяма част от родните потребители залагат на родните вносители на чужда стока. Поръчките от онлайн магазини станаха част от ежедневието на всеки. Малък процент от нашенците продължават да залагат на чуждестранните интернет магазини. Първоначално, мъжете се определят като запалени онлайн купувачи. Но според последните проучвания, българките са започнали да вземат дейно участие в онлайн пазаруването. Сайтовете за групово пазаруване също спомогнаха за налагането на онлайн търговията в България. Именно те спомогнаха за преодоляването на страха от злоупотреба с лични данни и финансови средства.

Българите започнаха все по – усилено да се ориентират към онлайн пазаруването. От туристически услуги, през маркови дрехи, обувки, книги и храна, интернет пространството е способно да задоволи всеки вкус и претенция. Тази дейност се доказа като сигурна и качествена. Българските потребители оцениха предимствата на интернет търговията и очевидно, пазаруването онлайн ще продължава да бележи ръст.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *