Сигурно ли е онлайн пазаруването?

Много хора вече напълно се доверяват на онлайн магазините и пазаруват предимно от тях. Но, все още има голям процент хора, които се страхуват да пазаруват през интернет, защото смятат този метод за несигурен или пък просто не са достатъчно запознати с начините на поръчка и заплащане.

Е, за тези, които не знаят- сега ще разясним. Опасенията на някои потенциални клиенти относно сигурността на онлайн пазаруването не са съвсем безпочвени. Наистина, съществува риск при поръчката. Продавачът може да заблуди купувача с описанието или снимката на даден продукт, а също може и да не го изпрати. От друга страна, купувачът може да не изпрати точната сума пари, или пък да се откаже от продукта. Но тези случаи са много малко, тъй като при установените практики за онлайн пазаруване е необходима регистрация и подаването на някои лични данни. Нарушителите на споразумението могат да се подведат под отговорност за не спазен срок или за некоректно отношение. Така че рискът за измама при поръчката и доставката през интернет е сравнително малък, що се отнася до другата страна. Ако поради невнимание или несъобразителност сами сте поръчали нещо, което не отговаря на реалните ви изисквания, също можете да се откажете от покупката в седемдневен срок.

Другият фактор, който притеснява много хора и ги възпира от онлайн пазаруване, е заплащането. Съществуват няколко различни начина за плащане на определен продукт или услуга в интернет. Можем да платим поръчаният продукт при самата доставка чрез наложен платеж в момента на получаване на стоката, по банков път или предварително по електронен път. Плащането чрез наложен платеж е най-сигурно за клиентите, тъй като заплащат стоката едва когато я получат и имат възможност да я разгледат. Ако не са доволни, те могат да върнат или заменят продукта. Разходите за куриерските услуги трябва да бъдат предварително уточнени, както и въпросът кой ще ги поеме. Ако доставеният продукт не оправдава очакванията ви, можете да се откажете от него и да платите само разходите за куриерските услуги в едната посока. Другият вариант за разплащане чрез интернет става с помощта на кредитна или дебитна карта. За да се подсигурите, не давайте никаква лична информация при плащането с карта, освен данните, необходими за самата транзакция. Онлайн магазините се нуждаят само от името ви, номера и датата на валидност на картата. Едни от най-често използваните карти за електронно разплащане са картите Visa, MasterCard,Visa Electron и Maestro. След като въведете данните си, системата на онлайн магазина подава заявка към банката. Обслужващата ви банка проверява наличността по сметката и ви уведомява дали можете да направите покупката. Ако картата ви е кредитна, банката проверява каква сума ви остава от отпуснатия кредит. За да извършите плащането, търговецът има даден срок, в който може да изтегли определената сума от вашата сметка. Този метод на разплащане също е сигурен, защото се контролира от банката и от вас самите и няма начин да загубите пари. И все пак, за  да се убедите в сигурността на онлайн пазаруването, избирайте продукти от известни марки и магазини. Ако сте си харесали стока от неизвестен магазин, проверете за него в интернет и след като се уверите в това, че магазинът е реален и надежден, не се притеснявайте да направите своята поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *