Често задавaни въпроси

 

1.Как да поръчам?

Ние от thefashionflight.com сме се опитали да опростим максимално процеса на поръчката. Всичко става в една стъпка.

  •     След като сте се избрали даден продукт, натиснете бутона      

 

  •    След натискане на пазарската чанта на Вашия екран излиза електронен формуляр. В него първо са описани продуктите, които Вие вече сте избрали, техния цвят и количество. Автоматично се изчислява и цялата сума на поръчката, включително и разходите по доставка.

 

  •    Вие лесно можете да добавяте или вадите продукти от Вашата пазарска чанта с бутоните „изтрий“ и „продължи да пазаруваш“.

 

  •   Следва Вие да попълните точните Ви лични данни, адрес, телефонен номер, както и избраният от Вас начин на плащане и доставка.* А ние ще сте погрижим, Вие да получите избраните продукти най-късно в тридневен срок, считано от датата на потвърждаване на поръчката. При неточна или непълна информация, поръчката не може да бъде обработена.

 

  •   Най-отдолу на електронния формуляр излиза поле, в което при наличието на промоционален код, Вие може да го въведете.

*  за да можем да обработим поръчката Ви е необходимо да въведете точен и пълен адрес за доставка, както и  актуален телефонен номер, на който ние можем да се свържем с Вас и да потвърдим направената поръчка.

Поръчки, направени след 15:00 часа, ще бъдат обработвани на следващия ден.

 

2.      Оригинални ли са дрехите?

Дрехите на thefashionflight.com са закупени единствено и само директно от производители, fashion-kъщи и доставчици, притежаващи строг контрол за качество и гаранция за автентичност на стоките. Всички продукти са директен внос от Германия, Италия и Франция и са обозначени с етикети, гарантиращи тяхното качество.

Ние НЕ предлагаме евтини китайски и турски имитации!!!

Целта на нашия онлайн-магазин е  да предостави на своите Потребители възможността за един своеобразен „полет“ в модните столици на Европа - Милано, Берлин и Париж, като специално подбере за своите Клиенти най-актуалните марки и модели. Ние следим тенденциите в тези градове отблизо и се стремим да ги пренесем възможно най-бързо до Вашия дом!!!

 

3.      Има ли сигурност при онлайн-пазаруването?

България тепърва прохожда в онлайн-пазаруването и много често Клиентите се страхуват до колко сигурна е една поръчка. С оглед на Вашата сигурност и спокойствие, ние Ви предлагаме възможността за наложен платеж -  Вие заплащате дрехите едва, когато ги получите.

Опцията за плащане чрез PayPal също е един изключително сигурен вариант. PayPal представлява световна компания, която с дългогодишната си практика е станала синоним за сигурно онлайн-пазаруване. За да ползвате PayPal и да ползвате всички предимства, Вие трябва да сте регистрирани на www.paypal.com. Единственото, от което се нуждаете е валиден e-mail адрес и обезпечена кредитна карта или банкова сметка. При транзакциите данните Ви остават скрити и по този начин защитени. 

4.     Какви са сроковете на доставката?

Срокът на доставка е до 3 (три) работни дни, считано от датата на потвърждаване на поръчката, при условие че е подаден точен и пълен адрес, както и валиден телефонен номер за контакт. Цената на доставката е 6 лв. за цялата страна. Поръчки над 300лв. са БЕЗПЛАТНИ.

След като се регистрирате на нашият уебсайт, ще имате на разположение следните начини на доставка, валидни за цялата страна:
 

• БЕЗПЛАТНА Доставка – при поръчка, надвишаваща 300лв, доставката на територията на цялата страната ще е за сметка на www.thefashionflight.com .

• Градски Куриер – този вид доставка е валиден на територията на София. Предимството е, че имате възможност да получите своята поръчка в рамките на същия работен ден.Цените са както следва:

За доставка на следващия работен ден – 5лв.
За доставка до 6 часа - 7лв.
За доставка до 3 часа - 9лв.
За доставка до 90 минути - 13,50лв.

• Икономична Доставка – при избор на Икономична доставка, ще получите Вашата покупка на територията на страната в рамките на 3 работни дни,след приемане на поръчката. Цената на този вид доставка е 6 лв.

• Експресна Доставка – при избор на Експресна доставка ще получите Вашата покупка на територията на страната в рамките на следващия работен ден, след изпращането на поръчката. Цената на този вид доставка е 8 лв.

Куриерските услуги се извършват от фирма “Спиди“ АД

Поръчки не се доставят в неделя и на официални празници на Република България.

 

5.      Какви са начините на плащане?

Може да платите по следните начини:

5.1.              С наложен платеж:

Плащането става при получаване на стоката на куриера. Плащането с наложен платеж е възможно при поръчки на територията на Република България, чиято обща сума не надвишава 3000 лв.

5.2.           През PayPal:

За да използвате този вариант, трябва да се регистрирани на www.paypal.com. PayPal е световна компания, използването на която изисква валидна и обезпечена кредитна карта или банкова сметка.

 

6.      Имате ли магазин,където може да се пробват дрехите?

Не. Административната част на фирмата е отделена от логистиката. Не разполагаме с магазин, в който дрехите ни да са изложени.

7.      Какви са условията за връщане на стока, замяна и рекламации?

Връщане и замяна:

Според Закона за Защита на потребителя (ЗЗП) чл.55 ал.1 връщане, замяна и рекламация на стока трябва да стане до 7 дни след получаването ѝ. Сумата ще бъде възстановена в 30 дневен срок. За да бъде приета поръчката за обработка, трябва да бъдат спазени следните условия:

·       Връщането на стоката е възможно само при изряден търговски вид на стоката, без тя да е използвана или третирана по какъвто и да било начин и без да е нарушена целостта на опаковката. Продуктът трябва да бъде върнат с всички налични етикети и опаковъчни материали. Издадената фактура също трябва да бъде приложена.

·       Продукт със следи от употреба не може да бъде приет обратно.

·       От връщане и замяна са изключени следните категории продукти: Бански , Бельо, Чорапи.

Разходите по връщане на стоката са за сметка на Клиента.

       В случай, че Клиентът не е удовлетворен от получената стока, то същата следва да бъде изпратена в 7 дневен срок на адрес:

Гр. София 1680

Бул. Гоце Делчев №76

 

 След получаване на стоката в нашият офис,  ние контролираме всички върнати продукти по описаните по-горе критерии. thefashionflight.com има право да откаже връщане на продукт, съгласно общите условия за ползване на сайта.

След подробен контрол на върнатата стока и преглед на правото за отказ от договора и при неоткрити неточности, следва възстановяване на сумата в 30 дневен срок. Не обработваме пратки изпратени до нас с наложен платеж, рекламации се приемат в момента на нейното получаване. При замяна транспортните разходи в двете посоки са за сметка на Клиента.

 

Рекламации:

Като основателни причини за рекламация се определят следните случаи:

·       Получената стока не отговаря на заявената.

·       Размерът на получената стока не отговаря на заявения.

·       Получената стока има скрит фабричен дефект, който не е могъл да бъдат открит при общия преглед на стоката в момента на нейното получаване и предаване от куриера.

Рекламацията се предявява до три работни дни след  закупуването на стоката и може да се състои в:

·       заменяне на стоката с нова

·       отбив от цената

 

8.      Как да се ориентирам правилно с размерите?

За целта може да използвате нашата таблица с размери. При марки, при които размерите тенденциално се различават от стандартните такива, това ще бъде споменато в описанието на дрехата.

 

9.      Мога ли да правя промени по направена вече поръчка?

Преди да изпратите своята поръчка, Ви даваме възможност да прегледате внимателно още веднъж съдържанието на поръчката и да коригирате евентуални грешки, възникнали при попълване. Когато една поръчка е потвърдена и изпратена не може да се правят корекции по нея.

С оглед сигурността на клиентите следва и потвърждаване по телефона от наш оператор за приемането и обработката на Вашата поръчка. В момента на потвърждаването на поръчката по телефона, Вие можете да направите последни промени по Вашата поръчка.

 

10.    Защитени ли са моите данни, които попълвам при регистрация и поръчка?

Да. Thefashionflight.com използва технологията SSL – Secure Socket Layer. Тя заключва и пази данните, които Вие ни пращате през интернет-пространството. След активиране на SSL , Вие получавате съобщение от вашия браузър. Интернет адресът се обозначава с „https:“, а не със стандартното „http:“. Това показва, че Вие се намирате в сигурен модус, който не позволява на други лица да четат Вашите данни.